Investovanie

ETF alebo indexový fond

Časť 2.: Čo to je a pre koho je vhodný?

ETF (Exchange-traded fund), alebo indexový fond je pasívne riadený fond obchodovaný na burze. Tento typ investície je vhodný pre drobných investorov. Prvý ETF (indexový) fond vznikol v roku 1974 a dnes sa takto celosvetovo obchoduje viac ako 7,5 bilióna eur. V tomto fonde sa nachádzajú akcie, alebo iné cenné papiere, ktoré kopírujú vybraný index. Inými slovami to napr. v prípade akciového indexu znamená, že správca aktívne nevyberá ktoré akcie nakúpiť, v akom pomere a kedy ich predávať, ale len kopíruje zloženie a pomer v danom indexe.

Ak by ste investovali napríklad do ETF fondu, ktorý kopíruje najznámejší index S&P 500, nakúpite akcie 500 amerických spoločností s najväčšou trhovou kapitalizáciou. Presne v takom pomere, v akom sú zastúpené v tomto najznámejšom indexe. História ukázala, že len máloktorý aktívne spravovaný fond prekoná výkonnosť indexu.

ETF fond

Môžem si nakúpiť priamo dané akcie?

Áno, išlo by ale o pomerne drahý nákup. Napríklad len 5 najdrahších akcií z tohto indexu sa predáva momentálne (10/2019) za cenu okolo 7.370$, teda 6.830€ a konkrétne ide o tieto akcie:

  • Booking Holdings 2013$ 
  • Amazon 1757$
  • Alphabet CI C 1245$
  • Alphabet CI A 1244$
  • Autozone 1110$

Aktuálne hodnoty daných akcií si môžete pozrieť tu.

Investovaním cez indexový fond tak môžete investovať aj do týchto spoločností za zlomok peňazí a to platí aj pre iné indexové fondy. Vývoj hodnoty jedného z ETF fondov kopírujúceho index S&P500 od roku 2011 si môžete pozrieť nižšie:

ETF fond

Pre koho je vhodné investovanie cez akciové ETF / indexové fondy?

Podobne ako v klasických podielových fondoch je výhodou takýchto fondov pre drobných investorov fakt, že portfólio majú rozložené na mnoho titulov a znižujú si tým riziko poklesu danej investície. Tento nástroj je vhodný pre ľudí,  ktorí majú investičný horizont viac ako 10 rokov a chcú sa takýmto spôsobom napríklad zabezpečiť na svoj dôchodok, investovať na predčasné splatenie hypotéky, alebo investovať deťom do budúcna. Kvôli možným poklesom na trhu odporúčam investovanie do týchto fondov na pravidelnej mesačnej báze. V prípade poklesu hodnoty fondov počas krízy budete za rovnakú investovanú sumu nakupovať väčší počet akcií (ich cena počas krízy klesne – ako keď si nakúpite v obchode tovar v zľave). Takéto pravidelné investovanie je dnes možné už od 10€ mesačne a otvára sa tak naozaj širokej verejnosti.

Delenie ETF fondov

Stretnúť sa môžeme s rôznymi kritériami, podľa ktorých vznikne ETF fond. Jedno z delení je podľa toho, aký druh cenných papierov  obsahujú, napr. :

  • Akciové
  • Dlhopisové
  • Komoditné
  • Realitné

Ďalšie delenie môže byť podľa veľkosti firiem v indexe, krajiny ich pôvodu,  sektorového zamerania a podobne. Existujú fondy zamerané na obnoviteľné zdroje alebo na firmy ktoré podnikajú v oblasti spoločensky zodpovedného podnikania. Výber je teda široký a je teda na investorovi, alebo poradcovi, aké portfólio namieša.

Daňové zvýhodnenie

Ako som spomínal v 1. časti článku o ETF fondoch, pri aktuálnej daňovej legislatíve sa dá aj pri ETF fondoch uplatiť tzv. “ročný časový test“. To znamená, že pokiaľ čas medzi nadobudnutím a predajom ETF presiahne 1 rok, je investor oslobodený od dane z výnosu. Platí to pre ETF fondy, ktoré sú kótované na burze.

Diverzifikácia – rozloženie rizika a rozdiel medzi priamym nákupom cenných papierov a investovaním do ETF fondu

Jednou z výhod investičných fondov, či už klasických podielových, alebo indexových fondov je rozloženie rizika. Investovaním do daného fondu nakupujete prierez všetkých akcií, ktoré fond obsahuje. V prípade ak by došlo ku krachu niektorej zo spoločnosti do ktorej fond investuje sa táto strata významne nedotkne vašej investície.

Zhrnutie

Indexové, alebo ETF fondy sú vhodným investičným nástrojom pre drobných investorov pre svoje nízke poplatky, nízke sumy od ktorých môžete investovať, širokú diverzifikáciu a daňové zvýhodnenie. Ak vás táto téma zaujíma viac, pokojne sa na mňa môžete obrátiť s otázkami a rád vám ich zodpoviem.

Zdroje: Finančná správa, Zákon č. 595/2003  Z.z. o daní z príjmov,  Zákon o cenných papieroch č. 566/2001 Z.z.,

Zdroj obrázka: finviz.com

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022