Investovanie

ETF alebo indexový fond

Časť 1.: Ako pri investovaní ušetriť na daniach a poplatkoch?

Hovorí sa, že jediným spôsobom ako spraviť daňového poplatníka šťastným je zdaniť nešťastie. To sa vraj zatiaľ nechystá, a tak vás skúsim potešiť inou informáciou. Niektorým daniam sa vyhnúť dá. Aspoň pri aktuálnej legislatíve. Výnos z akcií obchodovaných na burzách alebo ETF / indexových fondov je oslobodený od dane, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne 1 rok*. Ušetriť môžete 19% z výnosu. To môže znamenať vyšší dôchodok, väčší balík na štúdium pre deti, skoršie splatenie hypotéky alebo len tak peniaze “navyše“.

V tomto článku si porovnáme investovanie do klasického akciového podielového fondu a do akciového indexového / ETF fondu. Rozdiely na vašom účte môžu byť pri dlhodobom investovaní v tisícoch eur.

Exchange – traded fund (ETF) alebo indexový fond je fond obchodovaný na burze. Ide o pasívne riadený fond, vhodný pre drobných investorov. Investovanie je možné už od rádovo desiatok eur mesačne. Pre investorov môže byť teda alternatívou alebo doplnením ku klasickým podielovým fondom.

Čo okrem daní ovplyvní hodnotu investície?

Pasívne spravované indexové fondy sú zaujímavé aj z dôvodu nižších poplatkov za správu. Tie sa totiž prejavia na výkone vašej dlhodobej investície. Možno využívate II. pilier a kládli ste si otázku, prečo ten indexový fond zarába viac ako akciový. Pri klasických akciových podielových fondoch dosahujú poplatky za správu približne 1,5% ročne z hodnoty vašej investície. Avšak pri indexových / ETF fondoch môže byť tento poplatok okolo 0,5%.

Pri rovnakej výkonnosti aktívne spravovaného a pasívneho fondu by v tomto prípade investorovi ostalo každoročne o 1% z výnosu navyše. Aj tu sa ale môžeme stretnúť so správcami, ktorí si v ETF fondoch účtujú správcovský poplatok okolo 1,5% ročne z hodnoty investície. Ak je tomu tak, nechajte si vysvetliť akú pridanú hodnotu vám za to poskytuje. 

Ak ku nízkym poplatkom za správu pridáme to, že na konci nemusíte zaplatiť 19% daň z výnosu a porovnáme si vývoj investícií (obrázky nižšie), hovoríme o zaujímavých sumách na vašom účte navyše. 

Pre porovnanie klasického akciového podielového fondu a indexového ETF fondu si uvedieme 2 modelové príklady. Pôjde o pravidelnú investíciu na obdobie 20 a 30 rokov.

  • Mesačná investícia: 50€
  • Doba investovania: 20 a 30 rokov
  • Hrubý ročný výnos fondu: 6% (pred odpočítaním poplatku za správu fondu)
  • Vstupný poplatok v oboch prípadoch: 3%
  • Správcovský poplatok podielového fondu: 1,5% ročne
  • Správcovský poplatok  indexového ETF fondu: 0,5% ročne
ETF
ETF

Záver

Kombinácia daňového zvýhodnenia a nižších priebežných poplatkov robí z indexových fondov zaujímavú alternatívu alebo doplnok ku podielovým fondom. Ak by sa aj táto daňová legislatíva zmenila, tak stále s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahnete v indexových fondoch vyšší výnos ako v klasických akciových podielových fondoch. A to z dôvodu spomínaných nižších poplatkov za správu.

V 2. časti článku o ETF fondoch sa pozrieme bližšie na ich princíp fungovania, ich delenie a zameranie a zodpovieme si aj otázku akú výhodu má pravidelné investovanie oproti jednorazovému.

*výňatok zo Zákona č. 595/2003  Z.z. o daní z príjmov, §9 – Príjmy oslobodené od dane, odstavec 1, písmeno k)

  1. k)  z predaja cenných papierov podľa § 8 ods. 1 písm. e) prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu39b) alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok; od dane nie je oslobodený príjem z predaja cenných papierov, ktoré boli obchodným majetkom daňovníka

Zdroje: Finančná správa, Zákon č. 595/2003  Z.z. o daní z príjmov,  Zákon o cenných papieroch č. 566/2001 Z.z., vlastné spracovanie

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022