Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Prečo je výhodnejšie uzatvoriť si životné poistenie do konca roka? Na rovinu povedané, lebo môžete ušetriť. Čím je človek starší, tým pre poisťovňu predstavuje vyššie riziko.

Ako poisťovne počítajú náš vek?

Poisťovne vychádzajú z tzv. ,,technického veku“. Je to najvyšší dosiahnutý vek v danom kalendárnom roku. Ak sa niekto narodil v roku 1985, tak do konca roka 2022 má pre poisťovňu technický vek 37 rokov. Od 01.01.2023 sa ale technický vek zmení na 38 rokov a rizikových tabuľkách sa posúvate o rok vyššie a poistenie budete mať o niečo drahšie.

Predstavme si nasledovný príklad:

životné poistenie

Potrebuje si kryť svoju rodinu a hypotéku vo výške 150.000€. Potrebuje si nastaviť životné poistenie, ktoré bude mať v nezmenenej podobe povedzme 10 rokov. Pozrime sa, aké pripoistenia potrebuje a koľko môže ušetriť uzatvorením životného poistenia do konca roka pri rôznom vstupnom veku do poistenia.

  • smrť / invalidita od 40% s klesajúcou PS (poistnou sumou): 150.000€
  • trvalé následky úrazu, PS do max: 150.000€
  • kritické ochorenia, PS: 20.000€
  • Dlhodobá PN na dorovnanie prípadného chýbajúceho príjmu, PS: 12€/deň (pri dlhodobej PN vám bude chýbať približne 30% z čistého platu, teda 360€)

Pre porovnanie uvádzam rozdiely v 3 rôznych rizikových životných poisteniach:

životné poistenie
životné poistenie
životné poistenie

Ako vidíte, rozdiely môžu byť relatívne vysoké a jediné, čo stačí, je uzatvoriť si životné poistenie do konca kalendárneho roka. Tieto sumy sa môžu ešte navyšovať v prípade horšieho zdravotného stavu, rizikovejšieho zamestnania a podobne.

Neváhajte teda kontaktovať svojho finančného poradcu a nechajte si urobiť návrh ušitý na vašu aktuálnu životnú situáciu. V prípade, že finančného poradcu ešte nemáte, ozvite sa mi a rád vám pomôžem.

O dôležitosti poistenia v mladšom veku sa môžete dočítať aj na PROSIGHT.sk

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022