Hypotéky

Uplatnite si daňový bonus z hypotéky a ušetrite

Daňový bonus fungoval v minulosti nasledovne: „mladí“ klienti do 35 rokov po splnení podmienok 5 rokov nižšiu splátku na hypotéke. Štát zaplatil z úroku 2 % a daná hypotekárna banka 1 %. Pre týchto klientov sa nič nemení a nižšie splátky im ostanú až do konca 5-ročného obdobia. To platí pre hypotéky podpísané do 31. 12. 2017.

Aké podmienky musím spĺňať, ak som v roku 2018 žiadal o novú hypotéku?

  1. Účelom hypotéky bola kúpa, výstavba, alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti na Slovensku.
  2. Ku dňu podania žiadosti o hypotéku bol vek žiadateľa/žiadateľov max. 35 rokov. 
  • Priemerný hrubý mesačný príjem za rok 2018 nesmie presiahnuť 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za rok predchádzajúci roku, keď ste žiadali o hypotéku. Hranica je teda 1 240,20 €. V prípade, ak ste na hypotéku dvaja, hranica sa zdvojnásobuje na 2 480,40 €. Daňový bonus si môže uplatniť len hlavný dlžník, nie spoludlžník.
  • 50 000 € je maximálna časť z hypotéky, na ktorú si viete uplatniť daňový bonus. Ak ste čerpali vyššiu hypotéku, nevadí. Nárok na vrátenie časti úrokov máte maximálne z tejto sumy. 

Čo mám robiť, ak si chcem uplatniť daňový bonus?

Po 1. januári navštívte akúkoľvek pobočku banky, v ktorej máte hypotéku. Poproste pána alebo paniu za okienkom o vystavenie Potvrdenia o zaplatených úrokoch. Niektoré banky zašlú toto potvrdenie klientom do ich internetbankingu.

Tlačivo odovzdajte svojmu zamestnávateľovi do ročného zúčtovania do 15. 2. 2019. Ak podnikáte, máte čas do lehoty podávania daňového priznania, teda do 31. 3. 2019, resp. do 30. 6. 2019. 

Hotovo. Ak vznikol preplatok na dani, peniaze vám prídu na účet v apríli vo výplate za marec.

Podmienku na hranicu príjmu musíte spĺňať len pri prvom čerpaní príspevku. Zvyšné 4 roky už túto hranicu spĺňať nemusíte.

Čo ak budem mať ďalšie roky vyšší príjem?

Žiaden problém. Hranicu príjmu musíte spĺňať pri prvom čerpaní príspevku. Zvyšné 4 roky čerpania daňového bonusu už túto hranicu spĺňať nemusíte. Celý proces zopakujete, ako je opísané vyššie.

Čo ak budem žiadať o hypotéku v roku 2019?

Okrem podmienky veku (max. 35 rokov) si na základe ročného zúčtovania za rok 2018 skontrolujte, či spĺňate hranicu príjmu. To budete vedieť po tom, keď štatistický úrad zverejní výšku priemernej mzdy za rok 2018. Táto informácia by mala byť k dispozícii na prelome februára a marca.

Uvediem preto zatiaľ len ilustratívny príklad, ak by bola priemerná hrubá mzda za minulý rok vo výške 1 000 €.

  • Hranica príjmu bude 1,3-násobkom, teda 1 300 €, resp. 2 600 € pre dvojicu žiadateľov.
  • Pozrite sa do svojho ročného zúčtovania, kde nájdete úhrn všetkých vašich hrubých príjmov.
  • Vydeľte toto číslo 12.
  • Zarobili ste priemerne menej ako 1300 € mesačne? Budúci rok si nezabudnite v banke vypýtať Potvrdenie o zaplatených úrokoch a použite postup podľa tohto článku.

Ak pokladáte tieto informácie za užitočné, budem rád, ak ich budete šíriť ďalej. V prípade otázok ma môžete kontaktovať, rád vám pomôžem.

Zdroje: NBSFinančná správa SRŠÚSR, vlastné zdroje

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022