Osobné financie

Dá sa cestovať za zážitkami a ušetriť?

V novej epizóde podcastu Na rovinu o peniazoch sme sa na túto tému pozreli s Patríciou Mrázkovou, ktorá mimo iného sprevádza turistov pre cestovnú kanceláriu BUBO. Sama ale rada cestuje aj low-budget a za poslednú dekádu nadobudla cenné skúsenosti ako cestovať za zážitkami a ušetriť.

V tomto článku nájdete konkrétne tipy ako cestovať a ušetriť na letenkách, ubytovaní, cestovnom poistení či platení v zahraničí. Budú navyše doplnené o ďalšie tipy, ktoré v podcaste neodzneli.

Ako ušetriť na letenkách?

Na porovnanie leteniek môžete využiť niektorý na to určený web. V podcaste Patrícia odporúčala stránku skyscanner.com. Využiť môžete aj stránku kiwi.com . Na týchto stránkach si viete porovnať letenky s prestupom či bez, do vybranej destinácie alebo len na základe vhodného termínu. Cena leteniek sa ale v čase dynamicky vyvíja a tak nezabudnite na čím rýchlejšiu kúpu danej letenky. Pozor si dajte na príplatky za batožinu a prípadný nezrealizovaný online check-in.

Ako ušetriť na ubytovaní?

Okrem webových stránok konkrétnych hotelov si ceny môžete porovnať na stránke booking.com, kde navyše za vernosť získavate kredity, ktoré vám vedia znížiť cenu ubytovania do budúcna. Nová zdieľaná ekonomika využíva možnosť zabezpečiť si ubytovanie u súkromných osôb. Svetovo najrozšírenejšia platforma je Airb’n’b. Na ich stránke si môžete pozrieť ponuku v danej destinácii a máte možnosť opäť ušetriť. Pri tejto platforme si dávajte pozor na poplatky za upratovanie. Ak si nepotrpíte na súkromie a radi spoznáte aj domáceho, tak cestou môže byť web couchsurfing.com.

Dá sa ušetriť na cestovnom poistení?

Cestovné poistenie vám pokryje náklady na liečbu v zahraničí či prípadnú repatriáciu. Aj tu je ale dôležité porovnať si rozsah a detaily jednotlivých poisťovní. Porovnať si ho môžete tu. Viac informácií o cestovnom poistení nájdete v článku môjho kolegu.

Na čo si dať pozor pri prenájme vozidla?

Ušetriť môžete rezervovaním vozidla vopred, bez tzv. “walk in“ poplatku pri rezervácii na mieste. Zároveň platí, že požičovne mimo letiska budú mať lepšiu cenu ako tie priamo na letiskách. Za prenájom vozidla sa štandardne platí kreditnou kartou s dostatočným limitom kvôli depozitu. Čo ak ju nemáte? Preverte si dopredu na stránke prenajímateľa možnosť akceptovania debetných kariet, prípadne platenia depozitu v hotovosti. Tieto podmienky nájdete na stránke poskytovateľa v sekcii Terms&Conditions. Ideálnou a všade akceptovanou možnosťou je kreditná karta – embosovaná, teda s vystúpenými číslami a textom.

Ako ušetriť na platbách v zahraničí – čo je DCC?

Aj na platbách v zahraničí je možné ušetriť. Ak si potrebujete vybrať hotovosť v domácej mene danej krajiny, dajte si pozor na DCC. O čo ide? Dynamic currency conversion je systém, v rámci ktorého vám bankomat ponúkne možnosť konverzie z vašej domácej meny. Túto možnosť vždy zamietnite. Poplatky za túto konverziu môžu dosiahnuť až 18% z vyberanej sumy. Pri platbách v obchodoch a reštauráciách je najvýhodnejšie platiť platobnou kartou. Opäť v domácej mene a bez konverzie.

Stránky s tipmi na cestovanie

V prípade ak sa vám nechce vyhľadávať si lacnejšie ubytovanie či letenky, využite niektorú z facebookových skupín a webov, ktoré dávajú konkrétne tipy. Môže ísť o fb skupinu Tour De Svet – Lacne cestovanie alebo weby Letenky za babku či stránku Kadetade – Letom svetom za pár eur.

Verím, že vám tieto tipy pomôžu ušetriť pri cestovaní za zážitkami. Užite si cestovanie!

Zdroje: vlastné spracovanie
Zdroj titulného obrázka: Canva

Finančné služby poskytujem už od roku 2010. Pod pojmom financie nevnímam len zmluvy o finančných produktoch, ale hlavne klientov, ktorí za mnou prichádzajú z rôznych oblastí a s rôznymi požiadavkami. Verím, že správny manažment osobných financií je v živote dôležitý hlavne preto, že nie je najdôležitejší. Život je plný nepredvídateľných udalostí, ktoré vieme zvládnuť lepšie, ak sme finančne zabezpečený.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Keď výška úrokov neodradí: Je vhodný čas na kúpu bytu?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 08.12.2023

Poistenie

Potrebujete životné poistenie? Prečo si ho radšej uzavrieť do konca roka.

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 18.11.2022

Osobné financie

Koniec ktorých eurocentoviek platí od 1. júla 2022?

Ing. Martin Šaffa

Ing. Martin Šaffa 01.07.2022